BLOG

HOME  /  BLOG

Wat is bonsai

Oops

Wat is bonsai.


Mensen die bij ons op de bonsai kwekerij komen. Waar bonsai totaal nieuw voor is. Kijken hun ogen uit dat je eigenlijk van elke boom een bonsai kunt maken. Ze gingen ervanuit dat bonsai een aparte boom soort is. Dit is gelukkig niet waar. Bonsai is letterlijk vertaald boom in pot. Maar hier doe je bonsai absoluut mee te kort. Bonsai is een grote boom uit de vrije natuur in het klein na te maken en goed houden. Eigenlijk proberen wij de natuur te perfectioneren. Door asymmetrisch en een strakke verdeling van de takken een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Hier kunt u zover in gaan als u zelf wilt. Er zijn veel regels en opvattingen over bonsai waar je je eigen aan vast kunt houden.
Het belangrijkste is voor ons: Het creëren van een bonsai door middel van bedraden en snoeien van de takken. Tot iets wat we mooi vinden. De regels op de achter grond als leidraad.
Het gaat er volgens ons om dat je een bonsai boom maakt of koopt die je mooi vind. De bonsai ieder jaar ziet ontwikkelen en groeien. Dat je daar van geniet.
Een bonsai maken is uit eindelijk 20% vormen en 80% tuinbouwkundig. Op tijd water en voeding geven. Droogt de boom op het verkeerde moment te veel uit dan beschadigen de wortels en takken en kan je zo een aantal jaren ontwikkeling kwijt raken en in het uiterste geval de hele boom.

In de vrije natuur groeien bomen ieder op hun eigen manier. Hier bij ons worden bomen door gemeente en provincie erg goed bijgehouden met snoeien en eigenlijk al op jonge leeftijd gekapt. Als we naar de bergen gaan laag of hoog gebergte daar kom je al meer bijzondere bomen tegen. Die daar al vele tientallen of soms wel honderden jaren vrij hebben kunnen groeien in soms erg summiere omstandigheden. Hoog op een rots met in de winter een aantal maanden meters diep onder de sneeuw. Of tussen andere bomen op zoek naar zonlicht met de meest rare vormen. Al deze verschijningen komen we tegen bij de bonsai. Of je het mooi vind of niet eigenlijk zijn alle bomen geïnspireerd op verschijnings vormen uit de natuur.
Er worden ook bonsai gemaakt van bomen uit de bergen op vrije natuur. Deze bomen noemen we jamadori. Hier kom je wel de meest bijzondere stukken tegen.
Ook uit tuinen waar bomen en struiken tientallen jaren hebben mogen groeien worden veel bonsai in wording gevonden. De zogenaamde pre bonsai.
Bij ons op de kwekerij staan ook veel pre bonsai in het veld. Wij onderhouden de bomen door ze te snoeien en een kluit te creëren met regelmatig rond steken.

Dus uiteindelijk is bonsai  een boom in een pot. Lijkend op een boom uit de vrije natuur. Het genieten van de dagelijkse verzorging en ontwikkeling. Zeker de seizoenen spelen hierbij een belangrijke rol. De een wil gewoon een mooi boompje en is daar tevreden mee. De ander wil met zijn de boom de absolute top bereiken. Beide en iedereen ertussen in kan bij ons op de kwekerij slagen. Om iets te vinden waar hij/zij naar op zoek is.