BLOG

HOME  /  BLOG

verzorging zanthoxylum

Zanthoxylum
De zanthoxylum is een peperboompje. In het voorjaar komen er kleine bloemen in. Het is een goed groeiende soort die bij goede verzorging in de zomer regelmatig gesnoeid kan worden. De boom heeft klein geveerd blad wat fris groen is, En een mooie grijze stam en takken. De zanthoxylum kan binnen / buiten gehouden worden. In de zomer is beste plek buiten met een paar uur per dag volle zon.


Plaats
Binnen / buiten, gedurende het groeiseizoen kan de boom heel goed buiten gehouden worden.. Het groeiseizoen is van april tot eind oktober. Het grootste gedeelte van de zomer kan de zanthoxylum in de volle zon, maar juli en augustus uit de hete middag zon houden.
Begin oktober de zanthoxylum naar binnen halen of in de schuur plaatsten. Mocht u de zanthoxylum in de schuur of in de kas overwinteren geef de bonsai dan toch extra bescherming bij extreme vorst (-10 of meer). De soort is winterhard maar verliest wel zijn blad na een vorst periode. Dit blad komt vrij laat in het voorjaar weer terug.
Als u de boom binnen heeft staan zorg dan voor een goede lichte standplaats. In de winter dat de verwarming niet direct onder boom zit.

Grond en verpotten

1 maal per 3 jaar de boom verpotten doe dit in de periode van eind september tot begin april, vroege lente heeft de voorkeur. Gebruik een goed doorlatend mengsel van 50% turf  en 30% kokos en 20% akadama. De akadama wordt toegevoegd voor de makkelijke vocht opname in de zomer voor als de grond erg droog is geworden.

Voeding en bemesting
Zanthoxylum goed bemesten. Met organische mest of kunstmest van eind maart tot eind oktober. Vloeibare voeding werkt goed, maar hou u wel aan de voorgeschreven dosering aangeven op de fles. Dien vloeibare voeding elke week tot twee weken toe. Het voordeel van vaste mestkorrels is dat u dit maar 1 tot 3 keer per seizoen hoeft toe te dienen.


Watergift
Houdt de grond het hele jaar door vochtig, Tijdens het groeiseizoen ieder dag water geven zorg dat de kluit van binnen ook vochtig blijft. De zanthoxylum vertoont dan goede groei zeker na het snoeien loopt de boom weer snel uit..
Geef de zanthoxylum in de winter alleen water als het nodig is.
Controleren van de vochtigheid binnen in de kluit gaat goed met een eetstokje. Steek een stokje in de grond, Als u dit afbreekt tot 1 centimeter boven de grond kunt u dit stokje altijd in de pot laten staan. Haal het stokje er af en toe uit. Indien het stokje droger begint te worden geef dan zoveel water, dat het uit de gaten onder in de pot loopt. U kunt de pot ook onder dompelen, houdt de pot dan 10 min onder in een teil met water. Als u goed water geeft blijft het stokje altijd lichtvochtig!


Snoei
Je kunt de zanthoxylum het hele jaar door snoeien,
Als een tak ongeveer 5 á 6 cm lang is knip je deze terug tot boven het tweede blaadje. In dit geval krijg je een of twee nieuwe takjes terug.


Plagen en ziektes
Luizen en spint wil in het voorjaar en najaar wel eens voorkomen in de boom. Dit is vrij eenvoudig te verhelpen met gangbare middelen die u bij het tuincentrum kunt kopen.