BLOG

HOME  /  BLOG

Verzoring Ulmus

Ulmus Parvifolia (Chinese iep)


De ulmus als bonsai is de meest populaire bonsai boom die er bestaat. Het is een sterke en makkelijke soort. De ulmus is zowel binnen als buiten te houden. Wanneer het kwik beneden de -5 graden komt, of langdurig gaat vriezen is het beter, dat de boom vorst vrij staat. De Ulmus heeft nogal lange vlezige wortels, die beschadigd raken door de vorst. Als de ulmus binnen staat heeft hij veel licht en een niet te warme omgeving nodig. Op deze manier behoud de boom ook in de winter zijn bladeren indien u de boom in de schuur of onder een afdak laat staan verliest hij zijn blad en kan u genieten van de mooie fijne takkenstructuur.


Plaats


Buiten, gedurende het groeiseizoen. Het groeiseizoen is van april tot eind september. Het grootste gedeelte van de zomer kan de ulmus in de volle zon, maar juli en augustus uit de hete middag zon houden.
Begin november de ulmus naar binnen toe halen of in de schuur plaatsten.
Als de ulmus in de winter buiten blijft staan. Blijft de grond te nat. De ulmus blijft er goed uit zien in de winter. Maar als het voorjaar gaat beginnen loopt de ulmus niet uit. De wortels van de boom zijn te veel beschadigd door het vocht.

Grond en verpotten


Om de 3 a 4 jaar de boom verpotten maart tot begin april, vroege lente heeft de voorkeur. Gebruik een goed doorlatend mengsel van 70% turf of cocopeat en 30% grof zand.

Voeding en bemesting
Ulmus goed bemesten. Met organische mest of kunstmest van eind maart tot eind oktober. Vloeibare voeding is ook goed, Voeg dit 1x per week toe aan het giet water. Houd u wel aan de voorgeschreven dosering aangeven op de fles. Het voordeel van vaste mestkorrels is dat u dit maar 1 tot 3 keer per seizoen hoeft toe te dienen.


Watergift


De iep houdt van water, Tijdens het groeiseizoen ieder dag water geven. Geef hem in de winter alleen als het nodig is. Wij kijken en voelen zelf aan de grond. Als de boven laag droog is dan weer goed water geven tot de kluit door nat is. Om de vochtigheid van de de kluit binnenin in de gaten te houden . Steek een stokje in de grond, Als u dit afbreekt tot 1 centimeter boven de grond kunt u dit stokje in de pot laten staan. Haal het stokje er af en toe uit. Indien het stokje droger begint te worden geef dan zoveel water, dat het uit de gaten onder in de pot loopt. U kunt de pot ook onder dompelen, houdt de pot dan 5 min onder in een teil met water.


Snoei


Je kunt de ulmus het hele jaar door snoeien,
Als een tak ongeveer 5 á 6 cm lang is knip je deze terug tot boven het tweede blaadje. In dit geval krijg je een of twee nieuwe takjes terug.

Plagen en ziektes
Pas op voor bonenspintmijt als de lucht te droog is, maar kijk ook uit voor wortelrot, dit treed op als de boom te lang nat staat in de winter.
Als u de ulmus van buiten naar binnen haalt ontstaat er voor de bonsai een nieuw klimaat. Dit heeft vaak tot gevolg dat de bladeren geel worden en afvallen. Dit is een normale reactie binnen 4 tot 6 weken komen er weer nieuwe blaadjes aan de boom.