BLOG

HOME  /  BLOG

Verpotten van bonsai

Bonsai die zijn eigen letterlijk uit de pot heeft gegroeid. Dit is gebeurd midden in de zomer en een noodverpotting is onvermijdelijk. 
Omdat de zomer niet het ideale moment is om een bonsai te verpotten. Zullen we alleen het teveel aan wortels verwijderen. Verder geen wortel selectie toepassen of volledig uitkammen en spoelen.

Hier zie je hoe veel wortels een bonsai kan maken in een paar maanden tijd. Dit heeft te maken meet een gebrek aan water en voeding. Aan het eind van de zomer krijgt dit zo'n sterk effect. dat de boom uiteindelijk uit de pot valt. 

Zoals je kunt zien heeft de boom al een mooie kluit gevormd en heeft voldoen wortels over om het laatste stukje van de zomer nog even vast te groeien voor de winter.

Verpotten van bonsai bomen.


Verpotten van bonsai bomen is van tijd tot tijd wel noodzakelijk. Jonge bonsai bomen of net uitgegraven oudere bomen. Moeten de eerste 2 tot 4 jaar elk jaar verpot worden. De reden dat deze bomen zo vaak verpot moeten worden heeft te maken met het feit dat ze nog geen mooi wortel gestel hebben ontwikkeld. In het begin zijn de wortels niet mooi rondom de stam gevormd, maar er zijn vaak een paar plaatsen of 1 kant waar de wortels het sterkst ontwikkeld zijn. Door de boom uit de pot te halen de wortels volledig uit te kamen tot alle aarde is verwijderd.. Komt er goed zicht op het wortel gestel. De lange slierten en de onderzijde van de kluit mag direct weggeknipt worden. Knip de wortels terug tot ze 3 a 4cm lang zijn. Daarna dicht bij de stam goed onderzoek doen en de dikke sterke wortels op te zoeken.


Nu heeft u de eerste stap gezet. Laat alle dunne wortels verder met rust en knip de sterke dikke wortels kort bij de stam af. Dit is wortel selectie en zeer belangrijk om later een mooie wortel voet aan de bonsai te krijgen. Door de dikke wortels weg te knippen zien je dat het volgende jaar  veel meer wortels aan de boom zitten. Ook gaan de wortels zich meer spreiden rondom de stam. De sapstroom zal zich nu mooi gelijk matig en rondom de stam ontwikkelen. Alle dunne wortels zullen uiteindelijk aan elkaar groeien en de wortelvoet begint zich langzaam aan te verdikken en verbreden.

Het volledig uitkammen van de kluit alleen bij loofbomen. Juniperus en pinus bonsai wel wortel snoeien maar groot gedeelte van de kluit in tact houden.

Als u al deze werkzaamheden heeft uitgevoerd. Kan het grond mengsel  erbij gepakt worden. Voor loofbomen zeker de jongere bomen gebruiken wij 25% grove kokos, 25% turf en 50% akadama.
De akadama is niet perse noodzakelijk. Maar de sterke opname van water door de akadama is zo geweldig. In de zomer heeft u dan het minste werk om de kluit door nat te maken. Voor kant en klare gemengde bonsai aarde kan u in onze webwinkel terecht.
Voor pinus en juniperus bonsai kan het beste gebruik gemaakt worden van 50% kirju en 50% akadama.

Breng nu de bodem gaasjes aan in de pot. Zorg ook dat er een verankerings draad door de afwater gaten zit. Breng een bergje grond aan in de pot. Masseer daar kluit rustig in, zodat de  onderzijde van de kluit volledig contact maakt en goed is aangesloten op de aarde.
Maak nu de verankerings draad vast. Door deze strak om de kluit te doen. De uiteinden in elkaar te draaien tot de boom goed verankerd is. Nu de pot verder afvullen. Geef ruim water tot er schoon water uit de afwaterings gaten komt.


We hebben ook een kort Youtube filmpje gemaakt om te laten zien wat hier omschreven is.