BLOG

HOME  /  BLOG

Kwaliteit van het gietwater

Water is een van de factoren om dingen te laten groeien en leven. De kwaliteit van het water wat we geven aan de bonsai is een belangrijk onderdeel. De aarde moet in het groeiseizoen aardvochtig blijven. Het groeiseizoen is iedere soort anders. Het groeiseizoen start in april/ mei en eindigt in oktober november. Loofbomen starten aan het einde van de winter met het opdikken van de knoppen dit is over het algemeen in maart. Om in april hun eerste blaadjes te laten zien. Wij beginnen dan voorzichtig met de eerste giet beurt. Wij voegen zuur aan ons water toe om voedingsstoffen makkelijker beschikbaar te maken voor de bomen. De eerste twee tot 3 weken voegen we plantstarter toe aan het water. Dit bevat veel fosfor komt door het zuur optimaal beschikbaar voor de bonsai. Je zult zien dat de boom intern veel knoppen opent en laat groeien.

Juniperussen en pinus bonsai beginnen ook met groeien om die tijd. Maar hebben een heel andere groeicyclus. De pinus maakt eerst grote knoppen laat dan zijn naalden zien. Die worden gesnoeid daarna maakt de pinus een nieuw setje knoppen.

De juniperus begint pas echt met groeien als de temperatuur tussen dag en nacht relatief klein is en vrijstabiel. De bodemtemperatuur heeft ook veel invloed op de groei. De juniperus groeit wel door tot eind september.

Loofbomen hebben ieder hun eigen cyclus. De ene soort groeit de hele zomer door. De ander maakt 1 groeispurt en stopt dan. Vanaf eind juni begin juli beginnen de loofbomen te verhouten. De takken worden snel dikker. In augustus maken ze nieuwe wortels en de knoppen voor het volgende seizoen.

 In het begin en het einde van het seizoen heeft de boom meer fosfor nodig. Tijdens het maken van nieuw blad en takken iets meer stikstof.

Het beste water is regenwater om te geven. Maar wie kan er voor 2 of 3 maande water opslaan. Vaak zijn we dan aangewezen op de kraan of sloot. Als we water geven uit de kraan of sloot. Bevat dit water eigenlijk iets te veel opgeloste kalk of bicarbonaat. Door een klein beetje zuur toe te voegen in de vorm van azijn of zoutzuur zal het kalk afbreken. Het opgeloste kalk slaat neer op de potrand of boven op de aarde in de vorm van ketelsteen (witte uitslag). Hoe meer kalk je water bevat hoe meer ketelsteen.

Als je bonsai bomen slecht groeien of heel vroeg in de herfstmodus terecht komen. Heeft dit voor een groot gedeelte te maken met het niet op kunnen nemen van de juiste voedings elementen en met name fosfor. Fosfor is een moeilijk element in de aarde. Zeker als je vloeibare voeding geeft is het van belang om dit goed opgelost te krijgen. Wij houden een PH van 6,5 - 7 aan. Als je de aarde/water zuurder maakt reageren niet alle bomen er  even goed op. De boom maakt zelf ook zuur aan in de grond waar we rekening mee moeten houden. Ook de PH 6,5 - 7 is ook voor de azalea uit te houden. Geeft rustige groei. De azalea staat al zuurdere grond wat ook weer niet te zuur moet worden. Als je het water zuurder gaat maken krijg je in het begin heel donker blad. Uiteindelijk behoud blad langer zijn kleur en kleurt ook mooier in de herfst. Je krijgt grotere knoppen voor het volgende seizoen. Je bonsai zijn beter opgewassen tegen de winter.

Als je hiermee wilt experimenteren begin met 1Ml azijn op een liter water liever iets minder en later iets verhogen. Kijk hoe je bonsai hier op reageert door het seizoen heen. In de winter geven wij geen zuur meer ook niet in de kas.