BLOG

HOME  /  BLOG

Perenroest

Perenroest in juniperus.


Perenroest is iets heel bijzonders en eet letterlijk van twee walletjes. namelijk de perenboom in de zomer en de juniperus in de winter. In de zomer otstaan er in de perenboom roestvlekken op het blad en aan de onder zijde van het blad gezwellen. Als de roest uitgegroeid is en nat wordt kan de roest zich uitzaaien over de jeneverbes. Mocht u een perenboom hebben als bonsai boom of gewone boom. Dan kan vroeg in het voorjaar april mei als de juniperus het perenroest stof los heeft gelaten. De boom bespuiten met verdunde jinvloeistof of luxan spuitzwavel. Mocht er desondanks in de zomer toch roest komen in de perenboom. Verwijder dan deze bladeren door ze uit de boom te knippen. Zo voorkomt u verdere verspreiding.


De perenroest in de jenerbes is eigenlijk niet grappig. Het is NIET te bestrijden wel preventief te behandelen.

Van half augustus tot eind september dit is afhankelijk van het weer barsten de gezwellen onder het blad van de perenboom. Het stof wat vrij komt en neerdwarrelt op het loof van de juniperus. Kan hier rustig overwinteren. Als het in de winter heeft kunnen ontwikkelen, onstaan in het voorjaar kleine gezwelletjes tussen het loof en op stam en takken. In dit stadium kan u niets anders doen dan alle verdikkingen er uit te knippen.

Op stam een mooie jin maken waar de verdikking heeft gezeten. Als u nog iets langer wacht Zal de verdikking na een regenbui uitgroeien tot een snottebel achtige zwam tussen het loof en op de stam. Zodra deze gelei achtige zwam opdroogt wordt het stof weer vespreidt en is de perenboom weer aan de beurt. Zo is de complete cyclus doorlopen.


De preventieve behandeling bij de juniperus bestaat uit:

Van half augustus tot eind september de boom 2 keer druipnat bespuiten met exact van bayer of luxan spuitzwavel.


Er zijn een paar heel gevoelige jeverbes soorten.

Dit zijn de geel achtige x media old gold (verkopen wij niet meer vanwege de perenroest)

De juniperis procumbens nana (heel licht gevoelig)

De Sabina heel soms maar lang niet allemaal.


Soorten waar wij perenroest nog nooit in tegen gekomen zijn.

De juniperus squamata

de juniperus mint jilep

de juniperus simpaku

De juniperus owl grey

Dit is de aantasting op het perenblad

Aantasting vroeg in het voorjaar.

Je ziet hier duidelijk een verdikking op de tak. Dit is de aantasting van het vorige seizoen. Dit moet gewoon weggeknipt worden uit de boom.

Aantasting jeverbes als de zwammen nat zijn geworden.