BLOG

HOME  /  BLOG

Verzorging Jeneverbes

De Juniperus


De juniperus is echt een van mijn favorieten soorten om bonsai van te maken. Is onverwoestbaar, heeft zeer goede buigzame takken. Waardoor hij bijzonder goed te stileren is. Er zijn zeer veel verschillende variëteiten bekend, Waaronder X media blauw, Chinensis, Rigida, Procumbens, etc. Ook deze variëteiten zijn weer onder verdeeld in verschillende soorten.

De juniperus komt in het voorjaar langzaam op gang. In de vroege zomer tot beging van de herfst groeit deze boom op zijn hardst. In deze tijd moet hij dan ook goed bemest worden. Tussen de giet beurten, de grond goed laten aandrogen. Graaf met je vinger een klein kuiltje in de pot , is dit droog dan pas water geven.


Plaats


Buiten gedurende het groei seizoen, liefst in de volle zon. Juli,augustus enige bescherming bieden. In de winter de boom beschermen tegen de uitdrogende wind, om blad verkleuring te voorkomen.


Grond en Verpotten


Jonge bomen elke 2 jaar, boom ouder dan 15 jaar om de 3 tot 5 jaar. Verpotten als de groei opgang gekomen is. Staat de boom buiten half april, in de kas een maand eerder. Gebruik het liefst 50%Akadama en 50% kiryu. Dit is een zeer open en goed doorlatend grond mengsels. Waardoor je boom veel kan water kan geven, en mest.


Voeding en bemesting


Na het verpotten vier weken geen (blad) voeding toedienen met stikstof. Gebruik dan NPK 0,10,10. De boom moet in deze periode eerst nieuwe wortels aanmaken, dat wordt op deze manier gestimuleerd. Zodra de groei op gang gekomen is beginnen met blad mest, half april Biogold met een NPK van 5,5-6,5-3,5. om de zes weken 3x per seizoen. Om de vier weken ook blad mest toedienen


Watergift


Bij een goed doorlatend grondmengsels dagelijks in de zomer. In de winter kluit vochtig houden.


Snoei


Het is een boom waar je zeer veel werk aan hebt. Gedurende het hele groeiseizoen nieuw loof plukken. doe je dit niet dan zal de boom opzwellen als een ballon en de takken binnen in de boom afsterven. doordat ze te weinig licht krijgen.Bedraden aan het eind van het groeiseizoen. Tijdens de vorst periode de boom met rust laten.


Plagen en ziektes


Luizen willen nog al eens de boom plagen. Deze zijn bijna niet te zien met blote oog. In de winter wil dan de bovenzijde van loof nog al eens bruin worden en afsterven. Een keer bespuiten met anti luizen is afdoende.