BLOG

HOME  /  BLOG

Verzorging Acer

De esdoorn


Is een zeer grote familie. Waar u alleen al een mooie verzameling mee kunt aanleggen. De acer palmatum met al zijn variëteiten is wel de bekenste, deze geeft veel kleur in het voorjaar en najaar. Diep rood, bond, paars in het voorjaar naar groen of rood in de zomer en geel oranje bruin in het najaar. Zo hebben we: Acer Palmatum, Acer Campestre, Acer Kiyohime, Acer beurgeranium, Acer Pseadoplatanus, etc. Ook de meeste van deze soorten zijn weer opgedeeld in verschillende varieteiten. De Acer Plamatum en beurgeririanum zijn zeer populair bij deBonsai. De Acer Campestre is inheems op het noordelijk halfrond, heeft mooie bladeren maar grove dikke takken, dat maakt hem minder geschikt voor de Bonsai, wat ik zelf erg jammer vindt.


Plaats


Het liefst halfschaduw. Om uitdroging van de bladeren te voorkomen. De Acer heeft wel zon nodig om zijn mooie herfst kleuren te verkrijgen. Ook houd hij van warmte voor korte internoden. In de winter verdraagt hij lichte vorst. maar pas op voor de uitdrogende wind. Doordat de boom geen bladeren heeft mag u de acervolledig in het donker over winteren. De kruipruimte is een ideale plek voor de winter.


Grond en verpotten


De Acer verpotten als de knoppen beginnen te zwellen. Gebruik een goed doorlatend grondmengsel van 30% turf, 30% akadama, 20% split en 20% grof zand. Ze houden van vochtige grond, maar pas op bij langdurige regenval.

Voeding en bemesting


Vanaf april om de twee tot drie weken vloeibare mest. Het liefst Biogold met een NPK van 5,5-6,5-3,5 van eind maart tot eind zomer. In het voorjaar bijmesten met bladvoeding om snelle groei te bevorderen indien u bladsnoei wil toepassen. Vanaf september geen stikstof meer geven maar mest met een NPK van 0,10,10. Dit om de boom goed te laten afharden en de wortels voor te bereiden op de winter.


Watergift


Dagelijks in de zomer, in de winter de kluit vochtig houden


Snoei


Vormsnoei vanaf het moment dat de bladeren zijn gevallen tot half november. Dit om uitdroging van de afgeknipte takken te voorkomen. Niet meer snoeien na januari tot half juni. want dan is de sapstroom bij de esdoorn opgang komen, als u een tak afknipt, is de kans groot dat deze gaat bloeden, hierdoor kan de hele tak of boom afsterven. Blad snoei reageren de esdoorns over het algemeen heel goed op. Doe dit van half juni tot half juli. dit is ook het moment om nieuwe groei te bedraden en te snoeien.


Plagen en ziektes


De Esdoorn is zeer gevoelig voor meeldauw. Indien u dit ziet, de boom op een beter geventileerde plaats zetten en behandelen met bestrijdingsmiddel. de boom staat dan op een te vochtige niet goed geventileerde plaats.
Pas ook op voor natte voeten, met wortelrot als gevolg.

Acer palmatum mikawa yatsubusa.


Een zeldzaam soort gebruikt voor de bonsai. De mikawa yatsubuse groeit heel compact de internode zijn tussen 2mm en 4mm lang. Tegen normaal enkele cm's.

Acer palmatum kiyohime.


Dwerg soort met mooie dunnen vertakking en hvan nature hele kleine blaadjes.