BLOG

HOME  /  BLOG

Verzoring Vuurdoorn

De vuurdoorn


De vuurdoorn is van nature een mooie struik. In het late voorjaar komen er grote witte bloem in de struik. Gevolgd door bessen. De voordoorn komt voor met rode oranje en gele bessen en alles wat er tussen in zit. De voordoorn is familie van de rozen net zoals de cotoneaster. De vuurdoorn heeft grote doornen die gemeen kunnen prikken. Als bonsai is het een prachtige soort en hij leent zijn eigen er erg goed voor. De vuurdoorn laat zich makkelijk leiden en snoeien tot een mooi gevormde bonsai.


Standplaats


De vuurdoorn kan tegen de volle zon. Op hele warme dagen is het beter de boom een beetje schaduw te geven. In de winter de vuurdoorn het liefst in de schuur of onder een afdak te plaatsen. De vuurdoorn is uitstekend winterhard.


Water geven


De vuurdoorn heeft veel blad waardoor de boom veel water verdampt. Op normale zomerse dagen zit er makkelijk voor 1 dag water in de pot. Maar op extreem warme dagen met een drogende wind de kluit goed in de gaten houden dat deze niet te veel uitdroogt. Als de grond boven op de pot droog is dan weer goed water geven zodat de kluit door nat is. Vervolgens weer wachten tot de kluit boven op droog is. Dit mag gewoon leiding-, of regenwater zijn.
Wat een makkelijk hulp middel is om de kluit van binnen in de gaten te houden op verdroging. Neem een eetstokje duw dit in de kluit en breek dit net boven de grond af. Haal dit er af toe uit en zo kan u zien of de kluitvochtig is of niet.


Voeding


Dit geld eigenlijk voor alle bonsai bomen. Geef van april tot eind oktober 1x per week uiterlijk om de twee weken plantvoeding. Dit mag gewone plantvoeding zijn hoeft niet speciale bonsai voeding te zijn. Er zijn vele verschillende soorten voeding in de handel van langzaam werkende korrels tot wateroplosbare voeding. Neem het geen waar u zich goed bij voelt.


Snoeien


Snoeien mag het jaar rond. De nieuwe groei een klein stukje laten uitgroeien en dan weer terug knippen tot dat de gewenste vorm is bereikt. De bonsai zal hierdoor hele mooie fijne vertakking krijgen.


Verpotten


Doe dit bij voorkeur op het moment dat de vuurdoorn de eerste groei begint te vertonen in het voorjaar. De vuurdoorn is dan actief boven en onder de grond. Zo heeft u de minste kans op uitval.


Plagen en ziektes


Voor zover bij ons bekend zijn er geen extreme ziektes of plagen bekend bij ons waar u rekening mee moet houden.